Nog meer projecten ...
Neues Bauhaus-Museum, Weimar
Centre du vin de Léognan
Landesgartenschau Bayreuth
Brussels Courthouse Contest
Dorpsuitbreiding Luttenberg, Raalte
Nieuw 'Centrum-West', Dronten
Woonwijk 'De Gilden' fase 2, Dronten
Dorpsuitbreiding Terwolde, Voorst
Functieverandering Koudhoorn, Putten
Functieverandering Speuld, Ermelo
Landgoed Groot Dasselaar, Putten
BKP buitengebied, Someren
Gebiedsvisie Bakel-zuid
Nieuwe volkstuinen, Biddinghuizen
BAI Engelermeer, s' Hertogenbosch
Dorpsuitbreiding Helenaveen, Deurne
Visie coöperatiegebouw, Achterveld
Herinrichting van De Brink, Baarn
Landschappelijke analyse
Landschappelijke inpassing
Landschapsplannen
Erfinrichting
Ontwerp van landgoederen
Inrichting van groengebieden
Inrichting openbare ruimte
Beplantingsplannen en tuinontwerp
Structuur- en gebiedsvisies
Stedenbouwkundige studies
Beeldkwaliteitsplannen
Verkavelingsplannen
Functieverandering in het buitengebied
Herbestemming in stedelijke omgeving
Architectonisch ontwerp
Nieuwbouw, aanbouw en verbouwing
Omgevingsvergunningen
Begeleiding planprocedures
3D-visualisaties
Bezonningsstudies
Opgave:
Modellenstudie voor circa 30 woningen binnen een ruim zoekgebied:
10 kavels worden uitgegeven door de ontwikkelingsmaatschappij ten behoeve van de financiering van de aankoop van 160 ha ten behoeve van natuurontwikkeling.
15 tot 18 kavels worden uitgegeven door de gemeente Deurne t.b.v. de financiering van reconstructiedoelen voortvloeiend uit het Integraal Dorps Ontwikkelingsprogramma 2006, met onder andere de herstructurering van de glastuinbouw en de verplaatsing van twee transportbedrijven.
Analyse
Helenaveen ligt op 30m boven zeespiegel op het plateau van de Peelhorst.
De Peelhorst is door water ondoorlatende breuken doorsneden. Hierdoor kan het regenwater niet via natuurlijke beken afstromen met als gevolg dat het een zeer nat gebied is waar zich hoogveen ontwikkelde.
De Peelhorst is een waterscheiding. Aan de oostelijke kant liggen de sprengen en beekjes van de Molenbeek die in de Maas afwateren. In de westelijke flank stromen de beekjes in de Aa en daarna in de Dommel. Helenaveen heeft geen natuurlijke beken maar gegraven sloten en de Helenavaart geldt als bijzonder watergang.
Na 1850 is vanuit het zuiden met de ontginning van het gebied begonnen. De nieuwe heidekolonie is als een geometrisch exacte strook in het veen gesneden. De Helenavaart met jaagpaden en lintbebouwing is de basis van deze ontginningen. In de omgeving zijn nog zeer waardevolle hoogveen- en heidegebieden aanwezig.
Model Kern, Kerken en Kavels
De dorpskern wordt afgerond tot de beide kerken in de strenge geometrische vorm van het landschap. De bestaande groene structuren worden gecompleteerd om de gehele kern in te pakken als "groene castrum".
Om een landschappelijke aansluiting met de groene omgeving te realiseren worden de achtertuinen en houtwallen naar het landschap georiënteerd.
Model Jaagpad
De bestaande watergang met de nog aanwezige ontginningsdrietand word als drager van het ontwerp ingericht met aan weerszijden ontsluitingswegen zoals de vroegere jaagpaden. Hieraan presenteren zich de woonkavels met kavelmaten van ca 500m² t/m 2000m²-3000m².
Op de kavelgrenzen versterken hoge en lage groene lijnen het landschap en vormen groene compartimenten met zicht naar de bijzondere bebouwing.
Model Nieuwe Kolonie
Het ontwerp is gebaseerd op de zuidelijke oudste verkaveling met houtwallen en tuinen en de bijzondere locatie binnen het zoekgebied met schuine lijnen en onregelmatige hoeken in afwijking van het strak en geometrische kavelpatroon uit de omgeving.
Het lijnenspel zet de al aanwezige 'schuine' lijnen aan de westzijde van het plangebied voort. Tussen de lijnen wisselen kleine en grote kavels elkaar af.